piątek, 11 listopada 2016

#3 Przepisy #1: Tradycyjna pizza bez drożdży



 Z natury jestem człowiekiem, który zwykle szybko się nudzi, jeśli coś trwa zbyt długo i muszę przyznać, że pomimo iż lubię gotować, nie uśmiecha mi się zbyt długie spędzanie czasu w kuchni. Dlatego też znalazłam przepis na szybką, domową pizzę bez drożdży, co oczywiście skraca czas przygotowania, gdyż nie musimy czekać na wyrośnięcie drożdży. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne, a w dodatku jest sytne i się nie nudzi.

Składniki 

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • jedna łyżeczka bazylii
Na posmarowanie ciasta:
  • ząbek czosnku
  • ok. 2-3 łyżeczek koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • płaska łyżeczka oregano

Przygotowanie
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i bazylię mieszamy w misce. W szklance mleka rozpuszczamy cukier, dolewamy do suchych składników, następnie dodajemy olej. Zagniatamy ciasto. W oryginalnym przepisie szacowany czas wyrabiania ciasta to 15 min, jednak osobiście nie trzymam się tej procedury, a ciasto wychodzi równie smaczne. 

Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy je na blasze (okrągłej lub prostokątnej, bez różnicy). Jeśli nie chcemy bawić się w rozwałkowywanie ciasta, możemy rozprowadzić je ręcznie na blasze. Wystarczy polać nieco oleju na papier do pieczenia oraz wysmarować nim ciasto. Następnie ciasto kładziemy na blasze i dłońmi rozprowadzamy do rogów brytfanki. Pamiętajmy, aby nie zrobić ciasta zbyt cienkiego - powinno mieć przynajmniej 1 cm grubości.

Do kubka wrzucamy koncentrat pomidorowy lub ketchup - koncentrat sprawi, że ciasto będzie kwaśniejsze, ketchup natomiast jest słodszy. Siekamy i gnieciemy ząbek czosnku tak, aby kawałki nie były wyczuwalne podczas jedzenia. Dodajemy do koncentratu/ketchupu, dosypujemy oregano lub inne przyprawy wedle uznania. Dokładnie mieszamy.

Smarujemy ciasto przygotowaną masą, powinna ona zakrywać dokładnie ciasto, ale jednak nie być zbyt grubą warstwą. 

Polecam tak przygotowane ciasto nieco podpiec, kiedy od spodu będzie nieco zarumienione, wyjąć, nałożyć składniki. Może to być wędlina, pieczarki, wedle uznania. Na wierzch kładziemy ser i pieczemy pizzę do rozpuszczenia sera (kilka-kilkanaście minut). Nie podaję dokładnego czasu, ponieważ w każdym piekarniku może to wyglądać inaczej. Jednak w rozgrzanym piekarniku, pizza może upiec się w ciągu 5 minut. 

Stan ciasta warto sprawdzać od spodu, patrząc na kolor, a także po bokach. Sposób z zapałką może zawieść ze względu na liczne składniki na wierzchu. 

Gotową pizzę polewamy ketchupem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Skorzystam z przepisu :)

    Zapraszam-Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez drożdży jeszcze nie jadlam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Zapraszam do mnie;) http://ksffashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń